Mısır Donanması Kısa Vadede Türk Donanmasını Yakalayabilir mi ? Güneydeki Tehlike: Mısır


Bilindiği gibi bir müslüman ülkesi olan Mısır, Doğu Akdeniz'de ne yazıkki Türkiye'ye karşı bir konum almış durumdadır. Mısır Ordusu'nun kurmay, subay ve altı personel eğitimi ve tecrübesi bir yana envanter olarak kara ve hava kuuvetlerinde ülkemize denk ve hatta bazı alanlarda ileri oldukları bir çoğumuzun malumudur. Fakat deniz kuvvetlerinde şu an donanmamızdan gerideydiler. Ancak Mısır donanması yabancı finansmanın da desteği ile ciddi bir şekilde genişliyor. Son gelişmeler dikkatli izlenirse denizaltı kuvveti bir kenara ana muharip su üstü platformlarda Türkiye'yi yakalayacaklar gibi görünüyor.

Mısır genel platform tedariğinde bir çok farklı ülke ve ekolle çalışırken, donanma alanında genelde Avrupalılarla çalışmaktadır. Burada daha mantıklı bir yapılanma söz konusu olduğu gözükmektedir. Envanterdeki ana platformlardan eski Amerikan sistemleri bir yana Mısır Donanması ilk olarak Fransız Fremm'i Normandy'i daha sonra'da ilk olarak 4 daha sonra da 2 opsiyonla Meko A200 gibi modern bir gemi siparişini Almanlara verdiler. Tabiki bir başka atılımlarını da yine Fransızlarla ortak olarak 4 adet Gowind sınıfı korvet inşa ettirerek sağlamaya çalışmaktadırlar. Mısır'ın su üstü ana muharebe platformlarındaki atılımları bunla kalmamış son olarak 2 adet Bergamini sınıfı Fremm gemisinide  envanterine katmanın eşiğindeler.



 Mısır'ın Bergamini Sınıfı Freemlerinden Ens Al-Galala

Mısır'ın aldığı ilk Fremm gemisi  aslen genel maksat harbi fırkateyni olması ve üstündeki sensör süitinin Smart-s mk2'lere benzerliği ile fazla göze batmasa da Fremm'ler aslında çok şey vaad eden özellikle Mısırlıların son aldıkları Bergamini Sınıfı'nın ise çok daha güçlü olduğu gemilerdir. Her ne kadar İtalyanlar bu gemileri satarken bir çok ileri haberleşme ve savaş yönetim sistemini daha vasatları ile değiştirdi ise de yinede Bergaminiler Mısır'ın çok kolay bir şekilde hava savunma gemisi rolünde kullanabileceği gemilerdir. Bergaminiler asıl olarak 32 vls'ye sahiptirler(Mısıra 16'lı versiyonu verildi.) ve Aster-15'e sahip olduklarından maksimum 8 Aster-15 ve 8 Aster-30'u taşıyabilirler. Ancak tek bir füze bütün dengeleri değiştirebilir. 




Aster-15 Slyver lançerlerinin kısa modüllerinden de atılması için geniş bir boosterla yapılmış bu yüzden quadpack kapasitesine sahip olamamıştır. Bu durum Avrupa gemilerinde ciddi bir mühimmat taşıma zaafiyetine yol açmıştır. Ancak Mbda Camm füzesi ile bu sorunu aşacak gibi görünüyor. 25-45 km arası menzillerde farklı versiyonları bulunan orta menzilli hava savunma füzesi olan Camm füzesi quad pack kabiliyetine sahip ve tek slyver lançeri gözünden 4 adet atılabiliyor. Buda demektir ki eğer Mısır Camm füzesi alıp Aster-30'lar ile aynı gemide kullanırsa, Ellerindeki hem Normandy'i hemde diğer iki Bergamini Fremm'ini 10x Aster-30, 24x Camm füzesini taşıyabilir. Buda ciddiye alınması gereken bir hava savunma kabiliyetidir. 

Mısır'ın aldığı Bergamini sınıfı gemiler aynı zamanda Kronos C band Aesa Mfr radarına sahiptir. C band bizim gemilerimizdeki S bandlardan daha kabiliyetli olup Aster-30 füzelerinin de rahatlıkla kullanılmasına uygun ve kabiliyetli radarlardır. Mısır'ın elinde olacak 3 Fremm'den 1'i her ne kadar siyasi kısıtlardan 32 slyver atıcısından 16 slyver a70'i sökülmüş olsa ve kronos radarı yerine herakles radarı olsa da, son konjonktürde eğer mısır isterse elindeki Fransız orjinli Fremm'e de 16x A43 atıcısı yerine a70 olmasa bile aster-30 kabiliyetli A-50 dikey atım lançeri koydurabilir ve radarıda kronos radarına entegre edebilir ancak halihazırda da herakles radarı'da gayet yeterli bir radardır. 


2021'de teslim edilmesi beklenen Mısır'a ait Meko A200 gemisi

Mısırlılar bununla da kalmamış 3 adeti Almanya'da 1 adeti Mısır'da üretilmek üzere ve 2 adetde opsiyonla 6 adet Meko sınıfının en modern modeli olan A200 gemisini büyük çoğunluğu 2024'e kadar olmak üzere envanterine katacaktır. 


Diğer yandan Mısır donanması 4 adet Gowind sınıfı DSH korvetinden bir kısmını bitirdi ve geri kalanını da tamamlayacak. 

Toparlarsak Mısır 1 adet Freem (Hava Savunma Konfigürasyonu), 2 adet Meko A200 Genel Maksat , 1 adet Gowind Denizaltı Savunma Harbi gemilerinden oluşan 3 filo kuracağı ve eski gemileri ve yardımcı gemilerle de destekleyeceği görülüyor. Bunu da 2027'den önce başaracaklar gibi görünüyor. 2027'de Türkiye'nin sahip olacağı modern gemilere bakılırsa eğer herşey yolunda giderse ;

1x Tf-2000 Sınıfı
4x İ sınıfı
4x Ada Sınıfı

Mısır Donanması ise ;

3x Fremm
6x Meko A200
4x Gowind gemisine sahip olacağı düşünülüyor. 

Her ne kadar Tf-2000 gemisi gelişmiş bir gemi olsa da 4 gemilik bir fazlalığa sahip olacakları görülüyor. Kaldı ki Türkiye'nin tehdit defterinde çok daha fazla ülke olması, bir çok denizde görev yapması durumu bizim açımızdan daha da tehlikeli hale getiriyor.

Yorumlar

  1. Bizim yapacsgimiz en akıllıca hareket,Çin'e 4 adet motorları takılı çıplak,type 52dl destroyeri acil yaptirmamiz ve donatımı ni kendimizin yapmasıdır,her bir gemiyi çin en fazla 8 ay da denize indiriyor,Pakistan,akıllılık etti 4 donanımlı type 54a yi 1 .2 milyar dolara yaptırıyor,hem de kısa süre içinde envantere katacaklar,biz bu gidişle gemi işini hızlandıramayacagiz,çok yavaş gidiyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Pöh kamuflajı için de blog yapabilir misin

    YanıtlaSil

Yorum Gönder