Türk Piyadesinin Son 20 Yıllık Kamuflaj-Teçhizat Değişimi ve Tsk'nın 2021 Yeni Kamuflajı

 


Merhaba değerli Gerçek Savunma Sanayii okuyucuları sizler için öyle popüler askeri kanallarda bulamayacağınız, özel bir yazı yazmak istedim. Bu yazımızda genellikle Türk Piyadesi ve Komandosu'nun son 20 yıldaki kamuflaj ve teçhizat değişimine değinmek istedik. Tabiki bu yazı bir makale olmadığından her ayrıntı olmasa bile sıradan bir yazı olmayacağına dair size söz veriyorum.

Piyade bir ordunun en ana unsurudur. Çoğu zaman savaş havada kazanılsa bile kazanılan yeri ele geçirmek ve elde tutmak için piyade değişilmez bir etkendir. Piyade kamuflajı (giysisi) ve teçhizatı M.Ö. yıllarda dahi önemli olmuştur. Bir askerin giydiği kamuflaj/giysi ve teçhizatın onun koruma, gizlenme, taktik operasyon yetenekleri, karizma ve propaganda potansiyelleri üzerinde etkisi vardır. Yazımızın amacı Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma kuvvetlerine bağlı piyade ve komandoların son 20 yıldaki kamuflaj ve teçhizat macerasını incelemektedir.


2005 Öncesi 

2005 Öncesi Genel Piyade Teçhizatı ve Kamuflajı

Türk Ordusu'nun Woodland kamuflajı ile olan tanışıklığı 1980'lerin ikinci yarısına kadar gider. Amerikan Woodland kamuflaj deseni temel alınarak geliştirilen kamuflaj deseni ve yine Amerikan BDU tipi kamuflaj kesimini temel alan ama daha farklılaşmış bir kesime sahip kamuflaj 2005'lere kadar kullanılmıştır. (2005'te yeni kamuflajlara geçilmeye başlandı.) Her ne kadar kamuflaj deseni fena olmasa bile BDU tarzı kesim yerine daha klasik üst kamuflajın pantolona sokulabileceği ve/veya palaskaya uygun ve yaka kısmı düğmeli tasarım kullanılması eski tasarım dilinin yansıması olduğu kadar askerinde daha az rahat bir kamuflaj giymesine neden olmuştur.

                            Tsk'da Daha Yakın Zamanlarda Gözlere Takılan Eski Tip Alman Miğferleri


Yine bu dönemde standart Türk Piyadesinde ve Komandosu'nda, standart olarak çelik yelek kullanımı, modern silah ve silah optiği kullanımı hatta bazen kask kullanımı bile çok düşük seviyedeydi. Ancak bu tarz şeyleri sınırlı ölçüde Özel Kuvvetler'de görmek mümkündü. Bu durum Pkk ile aktif çatışan komando birliklerinde bile böyleydi. Envanterde sadece çok sınırlı sayıda Interceptor tipi balistik yelek vardı. Durum öyle bir hal aldı ki sınırdışı görevlerde Türk Askerleri kötü teçhizatları nedeniyle yabancı askerler tarafından aşağılayıcı bakışlarla rahatsız edilir oldu.


Ağırlıklı Sınırdışı Görevdeki Birliklerin Kullandığı Ranger Body Armor Temelli Balistik Plaka Taşıyıcı 

Tabi bu duruma Tsk kayıtsız kalmamış ve yurtdışında görevli Türk Askerleri için yukarıdaki resimde görülen balistik plaka taşıyıcı yelek ve Pasgt temelli kaskları dağıtmış ancak bu sınırlı sayıda ve yetersiz nitelikte olmuştur. Genel olarak ağırlığı, Omuz ve sırt desteklerinin yetersizliğinden yakınılan bu yelek zamanı için pekte parlak bir çözüm olmamakla birlikte piyadelerin geri kalanı hala herhangi bir zırh desteği olmayan hücum yeleği kullanmakta ve komandolarla birlikte kör kurşunlara hedef olmaktaydı.

2005 Ordu'da Dijital Devrim


Piyade Er Kerem Kılıçdaroğlu yemin törenine katıldı | Gündem Haberleri

2005'ten Sonra Kullanıma Giren Yeni Tip Dijital Kamuflaj 

2002'de Amerika'dan gelen Multicam ve Marpat hamleleri Nato'nun en büyük 2. ordusu olan Türk Ordusu'nda da ses buldu. Türk Ordusu'da yeni bir kamuflaj deseni ve yeni bir kamuflaj kesimi üzerine  çalışmalara başladı. Sonuçta ortaya çıkan ürün kamuflaj deseni olarak başarılı ancak, kesimler, tasarım ve ürün ailesi olarak yetersiz bir çalışma olmuştur. 

Burada yapılan en büyük yanlışlardan birisi kamuflaj desenini Tübitak gibi bu alanda başarılı bir iş çıkarabilecek bir kuruma verirken, kamuflajlarım kesim ve tasarımını Arzu Kaprol isimli sivil bir modacıya verilmesidir. Şimdi denilebilirdi ki kime verilseydi ? Dünyada askeri teçhizat tasarımı yapan şirketler var. Bizde olmasa bile yurtdışından bir şirkete yaptırılabilirdi.

Yeni Tip Kamuflajın Kısa Kollu Gömlek Versiyonu

Ortaya çıkan yeni kamuflajda desen başarılı olsa bile kışlık kamuflajda yine yaka iliklenebilir, üst kısım palaskaya uygun ve pantolon içine verilebilir tasarlanmış birde üstüne üstlük yazlık kamuflaj için hiçbir askeri niteliği olmayan kısa kollu kamuflajlı gömlek tasarımı gerçekten çağ dışı idi. Kışlık parkalarıda aşırı uzun ve  taktik harekete engeldi. Diğer yandan bir kamuflaj ekolü tasarlamak sadece şapka, gömlek ve pantolon tasarlamak değildi. Tamamıyla askerin giydiği bottan , operasyon tişörtüne; spor eşofman takımından taktik eldivenine kadar bir set halinde yapılmalıyken böyle bir yaklaşım görülmemiştir.

                                          2005 Sonrası İlk Birkaç Yıl Operasyonel Birlikler
 
Yine bu dönemde teçhizat anlamında bir devrim yaşanmamış sadece Pasgt kask oranı Ordu Ana Bakım Merkez Komutanlıklarının faaliyetleri sonucu artmış, standart piyade korumasız hücum yeleği ve optiksiz G-3 tüfeği ile devam ederken, sıcak çatışma riski olan birlikler Hk-33'e geçmiş ve ilerleyen yıllarda ray ve şeffaf şarjör gibi bazı ufak modifiyelere sahip olacaklardı.

Tsk'nın Ara Çözüm Çabası: Kütüklüklü Balistik Yelek:

2005 Sonrası Yaygınlaşan Ordu Ana Bakım Merkez Komutanlıkları Üretimi Balistik Yelek

Ordu Ana Bakım Merkez Komutanlıkları'nın Pasgt tipi balistik kask üretimi ile ilgili yaptıkları atılım sonrası orduda balistik kask kullanımının yaygınlaşmasından bahsetmiştik. Her ne kadar kask içi ped tasarlanması biraz gecikse ve uzun yıllar Türk Piyadesi kafasında sabit durmayan ve görüş açısını kapatan bir kask kullanmış olsa da bunu olumlu bir gelişme olarak görmek lazımdır. 

İlk Olarak İsaf Bünyesindeki Askerlerde Görülmeye Başlanan Yelek

Yine ABMK'ler ordunun balistik yelek ihtiyacına bir çözüm olarak belirli yaygın bir ismi olmayan ancak kütüklüklü balistik yelek diyebileceğimiz bir tasarımla ortaya çıkmıştır. İlk olarak yine yurtdışında görevli personellerde görülen bu yelekler çok geçmeden Türk ordusun geniş bir kullanım alanına sahip olmuştur. Ancak ciddi anlamda defolu bir yelektir. Dönemin standartına göre olan farkı bir üstteki Fransız Askerdeki yelekle olan farkından anlaşılabilir. İlk olarak koruma alanı geniş olsa da hareketi engellemeyen kısa kesim değildir. Molle askı ve göz sistemine sahip değildir. Mevcut gözleri kütüklük tarzı olmadığından tek düze ve yetersizdir. Son olarak ağır ve kabadır. Ancak tabi hiç yoktan daha iyidir. Modern 21.yy'da Türk askeri imajını ilk oluşturan konseptlerden birini oluşması açısından önemlidir.

Piyade ve Komandoda Sessiz Devrim : Jöhler ve Anafarta Taktik

2010 senesi teçhizat anlamında Tsk için bir dönüm yılı olmuştur. Keza bu yıllarda Tsk kendi içinden bir istek ile dönüşüm yaşamıştır. Bu dönüşüm ilk başta standart birimler arasında Jöh timleri içinde yaşanmıştır. O yıllarda sayıları arasında uzman erbaş ve personelin arttığı ve teröristler ile en önde çatışan bu birimler ilk başlarda birlik bazlı daha sonraları da tim bazlı ve bireysel alımlara gitmek istemiştir ve ilk başlarda internetten ve yurtdışında modern tarzda molle yelekler kullanılmıştır.

Yurtdışı Kaynaklı Molle Yelek Kullanımına Bir Örnek

Ancak daha sonra gayet devrimsel bir olay yaşandı ve Anafarta Taktik, 2012'de resmi olarak kuruldu. Emekli bir Astsubay tarafından kurulan şirketin getirdiği yenilik fileden oluşan destekli, kısa kesim, molle bir plaka taşıyıcı ve buna uygun kamuflajlı molle gözleri gayet dayanıklı bir kalitede piyasaya sürmesiydi. 


Devrimsel Anafarta Taktik Yeleği

Bu yelek sayesinde Türk Piyadesi ve Komandosu terletmeyen omuzlara yük bindirmeyen, hareketi engellemeyen, olabildiğince hafif dayanıklı ve taktik bir balistik plaka taşıyıcı yeleğe sahip olmuştur. Söz konusu yelek 10 sene sonra bile hala başarıyla kullanılan bir tasarım olarak kullanılmaktadır. Tabi Anafarta Taktiği sadece bir yeleğe indirgemek gayet yanlış olur. Anafarta Taktiği bu kadar yaygın yapan şey ise sadece yelek değil, Piyade ve Komando'nun ihtiyacı olan bir çok ürünü Tsk'nın kullanımına sunmasıdır. 


Anafarta Taktik ile birlikte Türk Piyade ve Komandosunun Genel Olarak Aldığı Hal

Anafarta Taktik sayesinde Türk Piyadesi ve Komandosu, taktik operasyon tişörtü, operasyon eldiveni, balistik gözlük, profesyonel bot, beşgen kep, molle gözleri ve taktik silah kılıfları vb. askeri ekipmanları ile standart anlamda tanışmıştır. Çok geçmeden firmaya o kadar fazla talep olmuştur ki alımlar artık büyük birlik bazlarında olmaya bile başlamıştır. Anafarta'nın açtığı yoldan başka firmalar da ilerlemiş alternatifleri çıkmış, Yakupoğlu şirketi bot alanında ve Garanti Giyim Kompozit zırh ve kask anlamında iyi işlere imza atmıştır.

Son Dönem Anafarta Taktik Tasarımları Sonucu Askerin Aldığı Hal

Tsk açısından bir başka devrimi yapan firma ise Kask alanında Garanti Kompozit firmasıdır. Son bir kaç yıllara göre kısmen ağır ve taktik gece görüş , kulaklık ve flaşör takma aparatı olmayan kasklar kullanan Tsk bu firmanın söz konusu MICH ve Fast Helmet , Ops Core vb. isimlerle alınan kasklardan üretmesi ile modern bir kask ile piyade ve komandomuz tanıştırmıştır.



Ufak Bir Paragraf: Kış Kamuflajı ve Amfibi Piyade

                                                    Uzun Süredir Kullanılan Kış Kamuflajı

Tsk'da kışa özel yaygın kullanan bir kış kamuflajı tasarlanmamış mevcut kamuflaj üzerine beyaz ince bir kamuflaj amaçlı giysi, beyaz bere, koruyucu ekipmanlar ve kar gözlüğü kullanılmaktadır. Ancak bu uygulamanın geçmişte kullanım şekli ile şu anki kullanım şekili farklıdır. Önceden çok yanlış olarak balistik bir koruyucu olmadan kar rengi hücum yeleği, kask yerine direk bere, kullanılmakta ve koruma alanında yine mehmetçik zafiyet yaşamaktaydı. Kask kamuflajı bir süre düşünülmemiş berenin de kask üzerine giyilemeyeceği altında da pek ergonomik olmaması son olarakta kullanılmadığı taktirde soğuk dolayısı ile zaafiyet yaşanmasından dolayı kask bir süre ihmal edilmiştir.

                                                            Son Dönem Kış Kullanımı

Son yıllarda ise daha akıllıca olarak kask ve kask kılıfı giyilmekte, soğuktan korunma da bere yerine termal maske ve balaklavalar ile sağlanmakta, yine balistik yelek ya beyaz giysinin üstüne yada mühimmat gözleri olmadan içine daha sonrada beyaz giysi üzerine mühimmat için beyaz hücum yeleği giyilmekte ve silahlarda olabildiğince beyaz paçavralarla saklanmaktadır. Gayet mantıklı bir çözümdür.

Ana Bakım Merkezlerinin Modernleşme Çabası:


Jandarma'nın Ara Çözümü Molle Yelek

Kütüklük Tipi Balistik Yelekten Sonra Denenen Molle Tipi ABMK Üretimi Yelekler.

Tsk'nın ABMK Çıkışlı Molle Yelek Ve Yeni Tip Yumurta Balistik Kask

Kütüklük tipi Balistik Yelekten sonra Jandarma'da ara çözüm olarak ilk fotoğraftaki gibi bir molle yelek denenmiş, daha sonra Ordu Abmk (Ana Bakım Merkez Komutanlıkları) molle tasarımlı bir yelek yapmış ve en son olarak 3 sene önce Molle yelek son halini almış ve Pasgt kesimlere oranla daha kısa, pedli ve daha ergonomik Yumurta Tip denilen kasklar ortaya çıkmıştır.


Başarısız Kamuflaj Denemesi: Modern Woodland




                                            

 Tsk'nın Modern Woodland Denemesi

Mevcut dijital kamuflajın eskimesi, 15 Temmuz hain darbe girişimi ile özdeşleşmesi ve bazı gereksinimlerden dolayı yeni bir kamuflaj tasarımına gidilmek istenmiş ve şaşırtıcıdır ki dijital kamuflajdan vazgeçilmiş ve eski woodland kamuflaj daha modernleştirilerek uzmanlar arasında pek beğenilmeyen bir kamuflaj denemesi yapılmıştır. Ancak söz konusu kamuflajın personel tarafından beğenilmemesi sonucu Tsk gayet mantıklı bir şekilde üretimini durdurup var olan istihkakı bedelli askerlere dağıtarak eritmiştir.

Teçhizat İyileştirmeleri ve Desert 2005 Dijital Kamuflaj




Mpt-76

Tabi teçhizat ve kamuflajdaki gelişmeleri silah ve ekipmanla destekledi. Türk Piyade ve Komandosu Mpt serisi ile modern bir silah ailesine sahip olmakla kalmamış bu silahların kısa ve uzun namlulu farklı kalibredeki versiyonları ve tim keskin nişancı versiyonu, milli makineli tüfek ve diğer ekipmanlarla kişisel envanterini tamamlamıştır. Ayrıca İhalar, kalekollar, mraplar, mre gıdalar gibi farklı bir yazı konusu olması gereken bir sürü yenilik ile tanışmıştır. Diğer yandan Aselsan Sivas fabrikası ve Fotoniks gibi firmalar Tsk'nın optik ihtiyacını karşılamış, Optik kullanımı yüzde 50'den fazlaya ulaşmıştır.

2005 Dijital Kamuflaj Çöl Versiyonu

Ayrıca değinmek gerekirki 2005'deki Arzu Kaprol tasarımı dijital kamuflajın Katar'da bulunacak personeller için çöl versiyonu'da yapılmıştır. Ayrıca bu 2005 kamuflajının Bdu tarzı kesimli versiyonları da çıkmış bu kamuflaj deseni çok sonraları özel sektör işin içine girdikçe tam potansiyeline ulaşmıştır. 


Dört Dörtlük Başarılı Bir Örnek : Jandarma'nın Yeni Kamuflajı


Jandarma'nın Yeni Kamuflajı

Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlandıktan sonra kıyafet ve kamuflajlarını baştan aşağı değiştirmiştir. Başarılı asayiş kıyafetleri bir yana, operasyon birlikleri için tasarlanan bdu tipi gömlek, pantolon, operasyonel tişört, kapşonlu parka, yelek ve kamuflaj deseni gayet yerinde ve mükemmele yakındır. 

           
Jandarma'nın Operasyonel Teçhizat Konsepti


2020 Uzman ve Yükümlü Personel Son Durum

Uzman : 



Yükümlü: 


Yükümlü Er Bilinen Son Teçhizat Durumu (Savaş Hali)


2021 Model Tsk Yeni Kamuflajları

                
Yeni Kamuflaj İçin Adaylar

Türk Silahlı Kuvvetleri hem mevcut kamuflajı değiştirme isteği, hemde başarılı Jandarma kamuflajları sonucu içten gelen bir talep sonucu, Türk Silahlı Kuvvetleri için yeni bir kamuflaj deseni ve kesimi arayışına girmiş ve uzun süredir çalışmalarına devam etmektedir. Söz konusu kamuflaj hakkında henüz az bilgi olsa ve tam anlamda kullanılmasa bile 2021'de tam anlamda birliklere dağıtılacağını düşünmekteyiz. Şimdiye kadar bildiğimize göre kamuflaj deseni yukarıdaki fotoğraftaki 3 adaydan, 3. sıradaki seçilmiş durumdadır.



Yeni Kamuflajlar

Yeni Kamuflaj Eski Yelek (Sahadan.)

Yeni kamuflajlarla ilgili olarak elimizdeki en belirgin fotolardan birisi üsttekidir. Görülen üzere standart üst gömlek kısmının cep oranı ve dağılımının gayet yeterli olduğu pantolon içine girmeyen ve boğaz kısmı açık BDU kesim olduğu, kamuflaj deseninin başarılı olduğu pantolon ve mont tasarımının da yine olması gerektiği gibi Jandarmaya'nın başarılı tasarımına yakın olduğu görülebilir.


Anafarta Taktik Tanıtım Videosundan Yeni Kamuflaj

Bunun dışında yeni kamuflajın yanında verilecek ek ürünleri ve kep tipini bilmiyoruz. Ancak bunlar dışında elimizde sadece Anafarta Taktik'in yeni kamuflajların tasarımlarını hazırladığından tam aynı olmasada yeni kamuflajlarla tasarım yönünden benzer olan ürünlerin fotoğrafları var. Şaşırtıcıdır ki Jandarma üniformasında klasik kep versiyonu varken Tsk yeni kamuflajda sadece 5 köşeli kep modeli var. Buda bizlere olması gerektiği gibi 5 köşeli kepe geçildiğine dair umut vermiyor değil. Yeni tip kamuflaja en yakın Anafarta tasarımları ; 

BALISTIK BASLIK KILIFI, MISYON, YENI TSK KAMUFLAJ

2021 Kask Kamuflajı

TAKTIK OPERASYON TISORTU, TERMOSTATIK TUNGA, YENI TSK KAMUFLAJ

2021 Yeni Operasyon Tişörtü


TAKTIK OPERASYON PANTOLONU, KARSAK, YENI TSK KAMUFLAJ

2021 Yeni Kamuflaj Pantolon

2021 Anafarta Yeni Tsk Kamuflaj Mont

2021 Yeni Tsk Kamuflajına Uygun Yelek

SAPKA, TOLGA, YENI TSK KAMUFLAJ

2021 Yeni Tsk Kışlık Kep (Artık Bu Tip Kepe Geçilmiş Olabilir.-Kesin Değil.)


null

2021 Yeni Tsk Yazlık Kep (Artık Bu Tip Kepe Geçilmiş Olabilir.-Kesin Değil.)



Sonuç

Türk Silahlı Kuvvetleri Nato'ya girdikten sonra 2005 senesine kadar Nato ekseninde bir donanım ve teçhizatlanma örneği göstermeye çalışmıştır. 2005'te ilk özelleştirilmiş kamuflaj deseni yapılmışsa da dünya standartı kamuflaj kesimi ve teçhizat seviyesinin yakalanmasında orduda uzman personel sayısının artması ve özel sektörün etkisi çoktur. Nitekim son yapılan standart kamuflaj kesimi ve deseninde ise çok yüksek bir kalite yakalandığı görülmektedir. 


Battlestar.

Yorumlar

  1. çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  2. elinize sağlık güzel,bilgilendirici bir yazı,güncellenirse daha güzel olur

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Jandarmanın kullandığı yeni asayiş tipi siyah ve mavi kamuflajlarıda tanıtılmasını isterim. İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Yeni Tsk kamuflajı doğaya en uyum sağlayan kamuflaj olmuş. Doğada çok iyi gizlilik sağlayacak renk tonlarından oluşuyor. İnşallah kısa sürede tüm ordu kullanmaya başlar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder