Yeni Tsk Kamuflajı Geldi. Ya Yeni Hücum Yeleği, Kep, Combat (Operasyon)Tişörtü , Eldiven, 3M Gözlük ?

 








23 Ocak 2021'de görüldüğü üzere Kara Kuvvetleri Koutanlığı'nın resmi olarak kullanıma girmiştir. Gayette beğeni toplamıştır. Ancak günümüzün değişen harp ortamı piyade tekstilinde de değişime neden olmuştur. Askerin kamuflaj desen ve kesiminin değişmesi askerin kullanıp, kullanabileceği tüm tekstil ürünlerde de değişikliğe gidilmesini gerekli kılmaktadır. Bu minvalde kara kuvvetleri yeni kamuflajla yeni ve modern bir görünüme ulaşırken bazı eskiden kalma alışkanlıkları da değiştirmesi gerekmektedir. Bunlardan en önemli 3'ü olan hücum yeleği, şapka ve combat (operasyon) tişörtü konularıdır. 

HÜCUM YELEĞİ


Hücum yeleği, mühimmat yeleği ve G-3 yeleği farklı adları olsa da artık Tsk'da efsaneleşmiş bir yelektir hücum yeleği. Tahminen Kıbrıs Savaşındaki kütüklüklerden sonra kullanıma giren ve yaklaşık 50 seneye yakındır kullanan yelek seneler içinde şekilden çok sadece kamuflaj değiştirmiştir. Söz konusu yeleğin en son jandarma'nın yeni kamuflajlı versiyonları da görülmüştür. Özellikle son 10 senede ülkemiz askeri ekipman alanında adeta evrim geçirmiş muharip personelden modüler balistik yelek kullanmayan kalmamış, yükümlü erler ise nöbet sırasında ve gerekli durumlarda ordu ana bakım merkezi üretimi balistik plaka taşıyıcı yelekler giymektedir. 


Jandarma'nın yeni kamuflaj desenli versiyonu

Ancak bu balistik yelekler plakalarla birlikte 7/24 kıt'a da giyilemediğinden asker yine gündelik olarak yukarıdaki yeleği giymektedir. Her ne kadar kitlesel bir savaşta da standart er için balistik yelek yapılacak olsa bile muhtemelen ihtiyaç karşılanamayacağından askerimiz söz konusu yelekle muharebe sahasında olma ihtimalide vardır. İşte bu yüzden hem ilerideki acil durumlarda ihtiyaca cevap vermesi hemde yeni ve modern kamuflaja daha uygun bir standart hücum yeleği üretilmesi gerekmektedir.


Anafarta Taktik'in hayatımıza kazandırdığı görece üretimi balistik yeleklere göre maliyetsiz fileli ve molleli plaka taşıyıcıları eski tip g-3 yeleği  yerine standart üretip plakasız halini kullanmak ve acil durumlarda sadece plaka üretip dağıtmak aslında en hesaplı ve mantıklısıdır. Ancak bu model önden fermuarlı olmadığından günlük kıt'a muharebe dışı kullanımda işlevsiz gözükmektedir.


Önden fermuarlı modellerde mevcuttur. Ancak onlar da da ön tarafta balistik plaka koymak için göz bulunmamaktadır. 




Bu tarz problemleri aynı Tsk gibi yaşamış Amerikan ordusu bu konuda şöyle bir tercihe gitmiş. Her ne kadar çoğu özel biriminde standart molle balistik yelek kullansa dahi standart anlamda IOTV (Impreved Outer Tactical Vest) yeleklerine molle gözler üretip takmak yerine bu yelekleri plaka taşıyıcı gibi kullanıp mühimmat ve ekipman taşımak için Molle II Fighting Load Carrier dedikleri üstte fotoğraflarını paylaştığımız modern molle aparatlı bir yarı açık önden fermuarlı yelek kullanmaktalar.




Fighting Load Carrier'in IOTV yeleği üstü yerleşimi





Bu yeleğin bizdeki fileli, molle askı aparatlı ve önden fermuarlı yelekten farkı arka tarafının olmaması ve bu sayede arkadaki kayış aparatlarıyla geniş ayarlanarak balistik plaka taşıyıcı üzerinden giyilebilmesidir.

                                            

O zaman bizim ihtiyacımız olan üstteki önden fermuarlı molle aparatlı file yeleğin ;



Üstteki resimdeki arka kısmının tasarımdan çıkartılarak tıpkı Fighting Load Carrier gibi genişlik ayarlama ve askı kayışı eklenmiş daha ucuz bir versiyonunun yapılmasıdır. Bu sayede hem kıta tipi hücum yeleğine hemde herhangi bir savaş durumunda üretilecek balistik yeleğe gerek kalmayacaktır.


Savaş ve muharebe durumlarında üstteki gibi ama molle kayışı olmayan plaka taşıyıcı ve içindeki plakaların üstüne standart file hücum yelekleri giyilebilir. Savaş dışında da palaka taşıyıcısız olarak kullanılmaya devam edilebilir.

Kep 


Bizler yeni kamuflajla yeni tip 5 köşeli bir kep beklerken kamuflajın kesimi değişsede kep tipi ne yazık ki aynı kaldı.



Beş köşeli kepler daha çok ordumuzda amfibi birlikler tarafından kullanılsa da hem kafaya daha rahat oturması hemde yüksek yapısı gereği kafanın daha çok hava alabilmesinden dolayı hemde estetik olarak eski tip klasikleşen kepe göre çok daha iyi durmaktadır. Üstte resmini görebileceğiniz özel firmalar tarafından yeni kamuflajımızın rengine uyarlanan kepler eski keplerin yerine kullanılırsa hem ergonomik açıdan iyi olacak hemde yeni kesimli kamuflajın getirdiği modern imajı bozan eski tip kepin yarattığı hava giderilecektir.

Operasyon Tişörtü




Operasyon Tişörtü veya diğer adıyla Combat Shirt yine Ordumuza son 10 yılda giren askeri tekstil malzemelerinden birisidir. Sıradan kamuflaj üzerine ağır balistik yelekleri giymenin vereceği rahatsızlığı ve terlemeyi en aza indirmek için yapılan bu yelekler ortada yeleğin örttüğü kısımlar fanila gibi polyesterden yapılıp kollar ve yakalar kamuflaj gibi dokuma kumaştan desenli olarak üretilmekte ve büyük rahatlık sağlamaktadır. Söz konusu ürün maliyet olarakta fazla pahalı olmamakla birlikte en azından yakasız düşük kaliteli olsa bile bir versiyonunun istihkak olarak yeni dönemde standart olarak verilmesi gerekmektedir. Bu bir lüksten çok standart olmuştur.

Nomex Eldiven





Eldiven bir asker için yüzyıllardır önemli olan bir ekipmandır. Daha önceleri istihkak olarak erlere yazlık eldiven verilmeyip kışında sadece basit yün örme eldiven verilmekteydi. Ancak bu eldivenler terlendiği ve ıslandığı vakit işe yaramaz hale gelmektedir.



Ancak gerek modern piyade doktrininin gereklilikleri, gerekse de Tsk'nın artık ray sistemine sahip Mpt serisi tüfeklere geçmesi ve bu ray sistemli tüfekleri daha rahat kullanmak için daha kaliteli eldivenleri yaz kış kullanılması gerektiği aşikardır. Bu yüzden standart olarak dünyada da yaygın kullanılan ısıya dayanıklı nomex kışında polar eldivenler piyadelere dağıtılmalıdır.

3M Koruyucu Gözlük


Gözler bir insanın en hassas organıdır. Askeri ortamlarda gözler için türlü tehditler içermektedir. Göze gelecek balistik içerikli tehditler haricinde toz, toprak ve güneş etkileri de yine personeli oldukça etkileyecektir. Şimdiye kadar Tsk Er bazında istihkak olarak balistik koruyucu gözlük dağıtmasada belirli şartlarda kar ve kum gözlükleri takılmıştır. Ancak bu üretim maliyeti gayet düşük gözlüklerinde tam teçhizatlı durumlarda kullanılması için piyadeye standart olarak istihkakla verilmesi gerekmektedir.


------

Kısaca toparlarsak günümüzde kamuflaj değişimi sadece desen veya kesim değişimi değildir. Koskoca bir kreasyonu baştan sona yaratmanız ve askerinize sağlamanız beklenir. Daha spor kıyafeti, uyku eşofmanı (şirincik), balaklava vb. ufak şeylerin değişimine girmedim. Bölgenin en aktif silahlı kuvvetlerinden birisi olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri sistemlerde olduğu kadar piyade sistemlerinde de üstte bahsettiğim seviyede olması gerekir.



 


Yorumlar