Altay'ın Motor ve Topunu Yerli Üretmek Zor Mu ? Son Çıkan L-44 Toplu Prototip Neyin Nesidir ?

 


Defenceturk.com'daki iletimden : 

Şimdi değerli arkadaşlar bence başlıktaki siyaset ağırlıklı iletiler silinmeli burası askeri bir forumdur.

Tanka gelince Altay özelinde ; 

Niye daha top yapamadık, motor yapamadık, zırhlar ne durumda ? 

Şimdi arkadaşlar aslında dünyada 2 tane modern tank topu vardır. Birincisi 120mm Alman L/55 diğeri de 125mm 2A46 Rus topu'dur. Bundan başkaları ise bu iki topun farklı fraksiyonlarıdır. Hatta Rus topuda Alman topuna yaklaşamaz. 

100 senelik aktif sanayisi ve savunma sanayisi olan italya,fransa, İngiltere, Amerika,Kore vb. ülkelerde gidip Alman topu kullanıyorsa burada sorun biz değiliz. Bu bir tecrübedir. 

Diğer yandan motor konusunda da dünyada 1500 hp'de tam verimde çalışan tek bir motor vardır. Oda Alman Mtu motorudur. Rusların şu an verimli bir 1500 hp'si yok , fin motoruda yine ismen var ama performans olarak matah değil. Amerikan motoru ise aslen bir jet motoru, dezavantajları malum. O yüzden çıkıpta bize biz niye hala 1500 hp motor yapamadık demek saçmalık. 

Zırh konusuna gelirsek aslına bakarsanız oda bir metalurujik ve zor bir konudur. Ancak orada bir avantajımız var. Oda nedir ? Bor karbür. Bor karbür diğer zırh materyallerine göre oldukça dayanıklı, ancak bir kez vuruldumu bir tuz olduğundan dağılıyor. bunun için biz bor karbür zırh levhalarını zırh blokları içine seramik alaşım ile sıkıştırdık. Tabi birde işin era kısmı var. Era'da da son yıllarda seviyesi rus eralarına göre düşük ukranyadan gelen eralar zırh bloklarının üstüne koyulup üstlerinden de tetiklenmemeleri için ince bir zırhla geçilip tankın asıl zırhıyla aralarına boşluk bırakılarak boşluk zırh usulündende yararlanılarak tanka yerleştirildi. Böylece hacim ve silüet olarak düşük bir tank olsa bile ağırlık olarak ağır bir tank elde edildi. Ancak zırh koruması gerçekten iyi seviyede olduğunu düşünüyorum.  


Şimdi gelelim bu konuya. Büyük ihtimal bence resimde bir yanılma var. Fotoğraf açısı ve biçimlendirmesinden dolayı namlu farklı duruyor olabilir. Bu bir altay olabilir. Ha altayın son versiyonu ile farklar olabilir çünkü hatırlarsanız Altayın 2-3 farklı prototipi vardı. Bu da üzerinde çalışmalar yürütülen bir versiyonu olabilir. Eğer kama zırhı arttırılmışsa ki son idef versiyonunda azdı top kısa durabilir.

Ha diyelim ki bu Leopard 2a4 tankıdır. 

İlk olarak ben daha önce bir çok farklı platformda Leopardlara Altay kulesi takılması gerektiğini belirttim. Bunun sebebi ise Altay'ın bor karbür+seramik+era+boşluk zırh çözümünün leopard 2a4 zırhı + add-on zırh çözümünden daha yüksek koruma ve daha ergonomik ölçüler vaad ettiğini düşünmem; diğer yandan Altay'daki L-55 topun L-44'den daha fazla deliciliğe sahip olmasından kaynaklanıyor. Leopard 2a4'ün yürürüde inanın altayda planlanandan geri kalmaz. Kısaca yapılması dahilind bir çok faydası olacaktı.


Hani ilk aşamada 84 leopard modernize edilecek. Bunlar acil ihtiyaca binaen hızlı bir add-on modernizesi ile elde kalan 165-170 Sabra TM'ye eklenip 250 gibi l-44 tabanlı  bir erken envanter daha sonra da 250 adet (kalan leopard 2 sayısı) Altay kuleli Leopard 2a4 (E ona Altay denilir bence. )  ile 500 modern tank ve 1000 civarı M-60 (pasif koruma sis+kafes zırh ile ) güçlü zma'lar ile desteklendiğinde eh işte denilebilecek bir envanter sayılabilirdi.

Ama bu planlamada da bir sakatlık var. Neden Altay kuleli Leopard 2a4'de L-44 topu var. Bu fikrin fayda/maliyet oranını düşürür. E tabi birde Altaylarda L-44 top kullanılma durumu var ki , Oda olabilse de mantıklı olamaz. Çünkü bizim L-44 topunu üretme kabiliyetimiz yok ki ? Elde o kadar yedek L-44 olduğunu da düşünmüyorum. Ayrıca ben mke'nin Almanlardan topun lisansını alıp üretim yaptıklarını duymuştum sanki . Hani bu hazır alım motorla aynı şey olmayabilir.

Kısaca İhtimaller (En yüksek ihtimalden düşüğe doğru- Bence)

1- Fotoğraf açısından dolayı değişik namlulu duran bir altay.

2- Altay kuleli leopard ama namlu fotoğraf açısı veya kama zırhından dolayı öyle durmuş. 

3- Altay kuleli Leopard ama namlu L-44

4- L-44 namlulu Altay.

Açıkcası L-44 namlulu Altay olsa bile beni germez keza L-55 dm-53'le bile leopard 2a6hel'i ön taraftan delemiyorsunuz. L-44'ün gelişmiş apfsds'ler ile deliş kabiliyeti çok yüksek bundan daha önce bahsetmiştim.

Yorumlar

  1. Altay tankını ve topunu üretmek birz zor biraz kolaydır lakin bu tankı niçin yapıyoruz gelecekte bu tankın yeri ne gelecekte bu tankın verimliliği ne olacak veya demodemi olacak diye düşünmek lazım.
    Tank otoru diye yaklaşık 5-6 yıldır bir şeyler yapmaya çalışmaktayız fakat gelişen savaş ve bilimsel sartlar ışığında artık fosil tabanlı motorların devrinin sona ermekte olduğu,barut tahrikli top mermilerinin yüksek lojistik ve idame maliyetleri sebebi ile silahlarda sofistike değişimlerin yaşanmasını kaçınılmaz yapmaktadır,yukarda belirttiğim bilgiler ışığında tankımıza dizel motor yerine SENKRON ELEKTRİK MOTORU silah olarak ise LAZER yüklenmesi gerekmektediraksi durumda tankımız 5-10 yıl içinde çağın gerisinde işlev yapamayan bir araç olur fakat bu belirtiğim sistemlerinde çok yüksek enerji ihtiyacı olacağıda aşikardır işte asıl biz bu sorunu halletmemiz gerekmektedir aksi durumda ürettikten bir süre sonra elimizde sadece demir yığınlarından oluşan makinalar kalır fakat enerji sorununu halledersek bütün sorunlarımız kökünden hallolur.

    İşte burada ben devreye girmekteyim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende aynı kanaattayım ancak bu seviyenin yaygınlaşması için henüz bir nesil geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak altayın 3 mürettebatlı insansız kuleli çözüme dönmesi mantıklıdır.

      Sil
    2. Sizi anlıyorum bir nesil geçmesi gerektiği tezini ileri sürmenizin sebebi gerekli teknolojik gelişimin şu anda yeterli olmadığı kanaatindendir evet doğrudur fakat maalesef başımızda bulunan bazı kendilerini vatan sever ATATÜRKÇÜ zanneden kesim maalesef önümü tıkatıdkları için bu teknoloji uzun süre daha gelişemeyecektir.
      Sistem sizinde düşündüğünüz gibi yüksek enerji gereksinimi ve idame zorluğundan dolayı olmayacağını düşünmektesiniz işte ben bu konuya bir çözüm getirmiş ve bu konuda çeşitli devlet kurumlarına başvurularda bulunmuştum hatta konu dışı fakat bayraktar grubuna bile haber verdim fakat maalesef her seferde ve her yerde önüm kesildi sayın battlestar yanılmıyorsam siz daha önce ve şimdide defencetürk sitesindede kayıtlı ve yorum yapmaktasınız.FANTOM

      Sil

Yorum Gönder