F-35 Aslında Nedir ?

 


Gerek medya, gerekse de savunma çevrelerinde F-35'e alternatif bir uçak arayışı var.  Ancak kimse F-35'in tam olarak nasıl bir uçak olduğuna dair tam bir fikri yok. Kabul edelim çoğumuz için F-35 demek stealth olarak 4.5 nesil ve altına amraam atmak veya lhd'den kalkan savaş uçağı demek. Ama bunlar bu uçağın potansiyelinin sadece bir kaç derecesidir. Bende bu yazıda biraz F-35 aslında nedir, ne değildir, alamamakla neler kaybettik, bunları farklı bir pencereden anlatacağım.

F-35 dünyanın en gelişmiş SALDIRI uçağıdır. F-22 dahil bu uçağın yerini tutamaz. Sınıflandırmak gerekirse esasen F-16'nın değilde F-16 Blok 50'nin veliahtıdır. Çünkü F-16 esasen bir avcı uçağı olarak tasarlanmıştır.  Blok 50 sonrası tam anlamıyla bir kara saldırı uçağı olmuştur. Ha mesela F-22 için direkt olarak F-15 Eagle ardılı diyebiliriz. F-15 Strike Eagle'ın ise henüz halefi yoktur. Bir gün F-22 kara saldırıları için özelleştirilirse o olabilir. F-35 aslında gözünüze tombul çirkin ve hantal gelebilir. Hele birde F-22 ile karşılaştırırsanız. Ancak bu meret tam bir saldırı canavarıdır. Taaruz gücünün eş değeri kendi sınıfında yoktur.  Of hocam ne abarttınız ya diyebilirsiniz. Ancak duyacaklarınıza hazır olunuz. Modern savaş uçakları bir yap boz gibidir. Çeşitli alt sistemleri ve görev podları olmadan potansiyellerindeki güç çarpanına ulaşamazlar. Mesela bir F-16'yı ele alalım. AN/ALQ-184 veya Spews elektronik jammer kendini koruma podu olmadan Hava-hava muharebelerinde bvr'lere karşı işi zordur. AN/ALQ-131 ed/et podu olmadan kara hedeflerine saldırırken yarımdır. Karıştırma desteğini sunamaz. Diğer yandan seyrüsefer ve hedefleme podları olmadan güdümlü mühimmatlarını kullanamaz. Datalink podları olmadan laçin ve spice gibi tv/eo güdümlü uzun menzilli mühimmatlarını kullanamaz.Yine cft'leri olmadan harekaat yarı çapı düşüktür.


F-35'in farkı ise şudur, bu yukarıda saydığım tüm podları standart olarak bünyesinde eots, eodas, mald vb. alt sistemler vasıtasıyla bulundurur. Ek olarak taşımaz. Bu haliyle bile 8200 kg gibi F-4'e eşdeğer silah yükünü 1239 km gibi çok tatmin edici bir menzile taşıyabiliyor. Bitiyor mu bitmiyor, ayrıca bünyesinde apg-81 gibi muhteşem bir aesa radarına sahip, diğer yandan Block60 dışında dahili bulamayacağınız irst sisteminde devrim yapan eodas sistemine sahip. Bu sistemde tek bir flir yok uçağın her tarafında ve çok uzun menzilde görev yapabilen bir 360 derece ir sistemi varki bu sistem hem her yöndeki hava hedeflerini hemde yer hedeflerini tarıyor. 


Bitti mi hayır, aynı zamanda uçak şu an dünyanın yüzde 99.9'unun tespit edemeyeceği stealth bir yapıya sahip ve üstüne üstlük bu yukarı da saydığım tüm alt sistemlerden gelen + uydulardan + diğer platformlardan + awacslardan gelen bilgileri anlık alan birleştiren ve pilotun önüne bir veri olarak sunan bir sensör füzyona sahiptir. Hani stealth olmasa bile sizi, siz onu görmeden önce bulur ve vurur. Üstüne üstlük kısa kalkış ve dikey iniş versiyonu ile uçak gemisi versiyonu da var.  E daha ne olsun.

Nükleer füze gibi meret aynısından elinde olsa bile karşındakini önleyemiyorsun. Sensör füzyonu bir kenara bünyesinde standart taşıdığı sensörleri ve yakıt kapasitesini f-16'ya taksan bomba koymaya yer kalmıyor. E adamlar boşuna 190 kn F-135 takmamışlar. O yüzden F-35'i direkt olarak karşılayacak bir rakip yok şu an. Alternatifsiz. F-22 bile tam olarak karşılamıyor, şu an f-22 serbest düşüm bomba ve ins/gps güdümlü jdam, sdb dışında hava-kara mühimmatı kullanamıyor çünkü gerekli hedefleme ve seyrüsefer sistemlerine sahip değil. Ha takar podu atar ama o zamanda stealth kabiliyete bir elveda der. 

O yüzden bizim için şu an F-35'in en iyi altenatifi Milli Muharip Uçak yani MMU'dur. 



Hani bunu da hava civa olsun milli duyar kasayım diye söylemiyorum. Çünkü MMU tam bir F-15 Strike Eagle halefi. Tasarımına bakarsanızda benzerlik var. Belkide tasarımcılar ondan yola çıkmış olabilir. Bu yüzden aynı fikirden yola çıktıklarından F-22 ile de benzerlikleri var. Ama konsept olarak MMU , F-22'den de farklı bir uçaktır. Ne F-35 gibi hava kara odaklı , ne F-22 gibi hava-hava odaklı. Bir kere F-35'den daha büyük , çift motorlu, daha geniş gövde içi istasyona sahip. Manevra ve hız olarak ve toplam motor gücü olarak daha iyi. F-22'ye göre de standart dahili elektro optik hedefleme sistemi , irst , eo/ir datalink sistemi taşımasıyla öne çıkan bir uçak olacaktır.  Tabi birde şu kısım var. MMU son haliyle ne f-22 kadar iyi itki/ağırlık, tırmanma ve manevra kabiliyetine nede F-35 kadar çok sayıda dahili alt sistem ve yetkin bir sensör füzyonuna sahip olacak. Ancak yinede bunların hepsini iş görecek kadar yapacak. Buda MMU'yu tasarım olarak F-15SE 'ye benzese bile işlev ve kabiliyet olarak F-16'ya çeviriyor. Ne dünyanın en iyi avcısıdır nede en iyi saldırı uçağıdır ama herşeyi gerektiği kadar yapar. E zaten F-16'lar yerine geliştiriliyor. Gayet normal. 


Sonuç olarak şu an F-35'e yanıt verebilecek F-35'den başka bir uçak yoktur. En mantıklısı MMU'ya ağırlık vermek , F-35'e farklı yollarla bir karşı güç çarpanı oluşturmak ne biliyim stealth gemiden kalkabilen siha'dır. Nükleer balistik füzedir vb. Ha mesela hava kuvvetlerinin aesa radarsız ve modern uçak ihtiyacı kapsamlı bir özgür modernizesi ile kapatılabilir. O yüzden parayı yunan rafale aldı diye sağa sola çarçur etmek yerine MMU'ya kanalize edip buna F-16 üzerine geliştirilecek yerli çözümlerle karşılık vermek en mantıklısı yoksa nihai çözüm olan MMU asla nihayetlenmez.

Yorumlar